Proponuję Wam przepis na dietetyczne placki otrębowe - możecie je zrobić w swojej ulubionej wersji, ja lubię te placki z dodatkiem pieczarek i szczypiorku albo kawałkami gotowanego kurczaka. Dziś zrobiłam je w wersji podstawowej, a żeby nie było nudy podałam z serkiem czosnkowym, kawałkami wędzonego łososia i dużą ilością koperku.
(na 2 duże lub 4 mniejsze placuszki)
1 jajko
1 łyżka zmielonego twarogu
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka otrąb pszennych
2 łyżki otrąb owsianych
ulubiony serek czosnkowy
kawałki wędzonego łososia
świeży koperek
wykonanie:
Wszystkie składniki mieszam dokładnie łyżką, odstawiam na kilka minut, żeby otręby napęczniały, a ciasto nieco zgęstniało. Ciasto nakładam łyżką na gorącą patelnię teflonową (bez tłuszczu) i smażę powoli na najmniejszym ogniu - dzięki temu placuszki ładnie się przepieką i łatwiej je przełożyć na drugą stronę. Na gorące placki nakładam nieco serka o smaku czosnkowym oraz kawałki wędzonego łososia, dekoruję świeżym koperkiem.