Samo zdrowie na przednówku. Buraki i korzeń pietruszki z dodatkiem imbiru zmiksowane na pyszny krem. Polecam Wam ten przepis, zupa jest syta i rozgrzewająca.
składniki:
500 g buraków
200 g korzenia pietruszki
1 czerwona cebula
1 duże jabłko
1 litr wody
1/2 łyżeczki imbiru
sól, pieprz
3 - 4 łyżki soku z cytryny
nieco gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
prażone pestki dyni
wykonanie:
Warzywa obieram i kroję w dość grubą kostkę. Z jabłka usuwam gniazdo nasienne, zostawiam skórkę i kroję na ósemki. Wszystko podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Przekładam do garnka i zalewam wodą. Doprawiam solą i pieprzem, wsypuję imbir. Całość gotuję na wolnym ogniu co najmniej godzinę. Gdy buraki są już miękkie blenduję zupę, doprawiam sokiem z cytryny i w razie potrzeby, jeszcze raz solą i pieprzem.
Podaję z gęstą śmietaną lub jogurtem i prażonymi pestkami dyni.
Podaję z gęstą śmietaną lub jogurtem i prażonymi pestkami dyni.