środa, 1 marca 2017

pikantna zupa krem z buraków

Samo zdrowie na przednówku. Buraki i korzeń pietruszki z dodatkiem imbiru zmiksowane na pyszny krem. Polecam Wam ten przepis, zupa jest syta i rozgrzewająca.   



składniki:
500 g buraków
200 g korzenia pietruszki
1 czerwona cebula
1 duże jabłko
1 litr wody
1/2 łyżeczki imbiru
sól, pieprz
3 - 4  łyżki soku z cytryny
nieco gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
prażone pestki dyni 

wykonanie:
Warzywa obieram i kroję w dość grubą kostkę. Z jabłka usuwam gniazdo nasienne, zostawiam skórkę i kroję na ósemki. Wszystko podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Przekładam do garnka i zalewam wodą. Doprawiam solą i pieprzem, wsypuję imbir. Całość gotuję na wolnym ogniu co najmniej godzinę. Gdy buraki są już miękkie blenduję zupę, doprawiam sokiem z cytryny i w razie potrzeby, jeszcze raz solą i pieprzem. 
Podaję z gęstą śmietaną lub jogurtem i prażonymi pestkami dyni.



Copyright © 2016 babka w formie , Blogger