Na kolejne weekendowe śniadanie proponuję Wam znakomite placuszki kokosowe z dodatkiem jagód. Ostatnio w mojej kuchni trochę bardziej dietetycznie więc placuszki są otrębowe i bez cukru. Z podanej porcji składników przygotujecie cztery placki. Smażę je na patelni do pankejków - wtedy zachowują ładny kształt.
składniki:
1 jajko
1 pełna łyżka zmielonego twarogu
2 łyżeczki miodu
3 łyżki otrębów pszennych
1 płaska łyżka waniliowego proszku budyniowego
1/4 łyżeczki sody
2 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki jagód (mogą być mrożone)
wykonanie:
Wszystkie składniki mieszam delikatnie
łyżką, odstawiam na kilka minut, żeby otręby napęczniały, a ciasto nieco
zgęstniało. Ciasto nakładam łyżką na gorącą patelnię do pankejków i smażę powoli na najmniejszym ogniu - dzięki temu placuszki
ładnie się przepieką i łatwiej je przełożyć na drugą stronę.