Łatwa do przygotowania, lekka i puszysta babka, która doskonale sprawdzi się jako tradycyjny wypiek na wielkanocnym stole. Prosty przepis na babkę w formie. Może i Wam posmakuje?
100 g masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka z 1 cytryny
wykonanie:
Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodaję po jednym żółtku oraz, stopniowo, mąki wymieszane z proszkiem. Na koniec dodaję sok i skórkę otartą z cytryny. Całość ucieram na gładką masę. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie lecz dokładnie łączę z ciastem. Przekładam ciasto do foremki (małej, o pojemności 750 ml) wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Gotową babkę lukruję i dekoruję skórką otartą z cytryny.