Bardzo lubię rabarbar, niezwykle pozytywnie kojarzy mi się z nadchodzącym latem więc gdy zobaczyłam różowe łodygi rabarbaru w sklepie - nie mogłam się powstrzymać. Zastanawiałam się, który z ulubionych przepisów na ciasto z rabarbarem wybrać i ostatecznie zdecydowałam się na szybkie, ucierane, posypane cukrem pudrem. Jest bardzo delikatne, wilgotne, no i ten smak...
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki oleju
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g rabarbaru
wykonanie:
Całe jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 24 cm). Na ciasto wykładam umyty i pokrojony w 2 cm kawałki rabarbar. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.
Ciasto z rabarbarem, podobnie jak szarlotka, równie dobrze smakuje na zimno jak i na gorąco.