poniedziałek, 14 sierpnia 2017

drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Wspaniałe drożdżówki upieczone według sprawdzonego przepisu, prawdziwy hit lata. Piekę je z różnymi owocami, lubimy te ze śliwkami, smakowały nam też z truskawkami czy czarną porzeczką. Tym razem - drożdżówki z rabarbarem.   


składniki na ciasto:  
2 1/4 szklanki mąki 
1/2 szklanki letniego mleka 
3 czubate łyżki cukru 
1 jajko 
1 żółtko 
szczypta soli 
50 g masła roztopionego 
12 g świeżych drożdży 

składniki na kruszonkę:
50 g masła roztopionego
5 łyżek cukru
1/2 szklanki mąki


dodatkowo:
ok. 400 g rabarbaru
3 łyżki cukru

wykonanie:
Przygotowuję zaczyn z drożdży, 3 łyżek mleka i 1 łyżeczki cukru. odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże "ruszą". Mąkę, cukier, sól, mleko, jajka i wyrośnięte drożdże umieszczam w misce i wyrabiam ręką, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiam ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiam je w misce, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość, co zwykle trwa od 1 do 2 godzin. W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowuję nadzienie (rabarbar myję i kroję w 1-2 cm kawałki, następnie mieszam z cukrem, by puścił sok) oraz kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, mieszam łyżką).
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatam i dzielę na 12 równych części. Formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple  na 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki robię w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki, następnie we wgłębienie wkładam osączony z soku rabarbar i  posypuję kruszonką. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni.
 
drożdżówki z rabarbarem i kruszonką babkawformie.blogspot.com
Copyright © 2016 babka w formie , Blogger