Wspaniałe drożdżówki upieczone według sprawdzonego przepisu, prawdziwy hit lata. Piekę je z różnymi owocami, lubimy te ze śliwkami, smakowały nam też z truskawkami czy czarną porzeczką. Tym razem - drożdżówki z rabarbarem.
składniki na ciasto:
2 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
50 g masła roztopionego
12 g świeżych drożdży
składniki na kruszonkę:
50 g masła roztopionego
5 łyżek cukru
1/2 szklanki mąki
dodatkowo:
ok. 400 g rabarbaru
3 łyżki cukru
wykonanie:
Przygotowuję zaczyn z drożdży, 3 łyżek
mleka i 1 łyżeczki cukru. odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże
"ruszą". Mąkę, cukier, sól, mleko, jajka i wyrośnięte drożdże umieszczam
w misce i wyrabiam ręką, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiam
ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiam je w misce,
przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość, co zwykle trwa od 1 do 2
godzin. W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowuję nadzienie (rabarbar myję i kroję w 1-2 cm kawałki, następnie mieszam z cukrem, by puścił sok) oraz kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, mieszam łyżką).
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatam i dzielę na 12 równych części. Formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple na 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki robię w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki, następnie we wgłębienie wkładam osączony z soku rabarbar i posypuję kruszonką. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatam i dzielę na 12 równych części. Formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple na 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki robię w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki, następnie we wgłębienie wkładam osączony z soku rabarbar i posypuję kruszonką. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni.