niedziela, 15 października 2017

zupa krem z dynią i jabłkiem

Bardzo lubię kremowe zupy i dlatego każdej jesieni gości na moim stole zupa krem z dyni. Tym razem w nieco bardziej odważnym połączeniu - z kwaśnym jabłkiem (szara reneta sprawdza się znakomicie!) i estragonem, pikantna i rozgrzewająca. Spróbujcie koniecznie.

zupa krem z dynią i jabłkiem babkawformie.blogspot.com

składniki:
1 kg obranej dyni
2 średnie ziemniaki
1 duże kwaśne jabłko (np. szara reneta)
150 g białej części pora
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła 
5 szklanek wody (ewentualnie bulionu)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki estragonu
sól, pieprz
gęsta śmietana i prażone pestki dyni - do podania

wykonanie:
W dużym garnku zeszkliłam na maśle pokrojoną cebulę, por i czosnek. Dodałam obrane i pokrojone jabłko, ziemniaki i dynię, podsmażałam około 5 minut. Po tym czasie wlałam wodę, doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam pół godziny, pod koniec dodając zioła prowansalskie i estragon. Całość zmiksowałam. Podawałam z gęstą śmietaną i uprażonymi pestkami dyni. Jako dodatek do kremowej zupy znakomicie sprawdziły się czosnkowe grzanki.

zupa krem z dynią i jabłkiem babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger