Polecam Wam dzisiaj prosty przepis na ucierane ciasto z borówkami (myślę, że i inne owoce sprawdzą się w nim doskonale). Ciasto jest lekkie, dosyć słodkie, a za sprawą dodanego domowego twarożku - niezwykle wilgotne. Mimo to nadal pozostaje puszyste.
100 g masła
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
1 1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
300 g twarogu
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki borówek (mogą być mrożone)
cukier puder do posypania
cukier puder do posypania
wykonanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodaję rozdrobniony widelcem twarożek i dokładnie miksuję. Wsypuję mąkę i proszek do pieczenia i mieszam mikserem na niskich obrotach. Na koniec dodaję pianę ubitą z białek z dodatkiem szczypty soli, całość mieszam bardzo delikatnie lecz dokładnie. Ciasto wykładam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem do pieczenia (jest dość gęste) i posypuję wierzch borówkami. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.