Kruche ciasto z delikatną, słodką budyniową pianką i czereśniami to doskonałe połączenie. Na dodatek zawsze wychodzi i świetnie smakuje. Polecam ten przepis do wypróbowania również z innymi sezonowymi owocami :-)
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
200 g masła
5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
3-4 łyżki gęstej śmietany
1/2 kg czereśni
1 szklanka cukru pudru
2 suche budynie waniliowe na 1/2 litra mleka
wykonanie:
Na stolnicy łączę mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wanilię, masło, żółtka i śmietanę. Zagniatam i wyrabiam na gładkie ciasto. Odkrawam 1/3 część ciasta i odkładam ją do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepiam dno blaszki (21x26). Na ciasto wykładam wydrylowane czereśnie. Białka ubijam na sztywną pianę z cukrem pudrem, na koniec dodaję proszek budyniowy i dokładnie miksuję. Gotową pianę wykładam na owoce. Na
wierzch ścieram (na tarce o grubych oczkach) drugą część ciasta. Całość
wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 45 minut w temperaturze 180
stopni. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.