Wiśnie i czekolada to jedno z tych połączeń idealnych, którym naprawdę trudno się oprzeć. Na stronie MC znalazłam przepis na wspaniałe, wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami i czekoladową polewą. Jest bardzo aromatyczne, w smaku zbliżone do brownie, a wiśnie doskonale komponują się ze smakiem czekolady. Jeśli więc lubicie takie połączenia, to bardzo Wam to ciasto polecam.
1 1/2 szklanki mąki
9 łyżek gorzkiego kakao
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
9 łyżek gorzkiego kakao
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
2 jajka
1/2 szklanki maślanki
2 łyżki brandy
130 g masła
3/4 szklanki wody
1/2 kg wiśni
2 jajka
1/2 szklanki maślanki
2 łyżki brandy
130 g masła
3/4 szklanki wody
1/2 kg wiśni
100 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 pełne łyżki kakao
2 łyżki mleka
wykonanie:
W rondelku podgrzewam wodę i posiekane masło, mieszam. Masło ma się roztopić. Odstawiam na chwilę do lekkiego ostygnięcia. W tym czasie mąkę i kakao mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej misce krótko miksuję całe jajka i maślankę oraz brandy. Następnie do suchych składników powoli dodaję, mieszając, wodę z
masłem. Następnie wlewam jajka z maślanką i krótko mieszam do połączenia
składników. Wydrylowane wiśnie układam na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (21x26) i zalewam ciastem. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 50-55
minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiam do przestygnięcia na około 10-15
minut. Następnie ciasto odwracam (do góry dnem) i zdejmuję papier do
pieczenia. Odstawiam do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto dekoruję
polewą czekoladową - masło rozpuszczam w rondelku, dodaję mleko,
cukier puder i kakao, zdejmuję z ognia i mieszam energicznie trzepaczką,
aż do uzyskania gładkiej konsystencji.