środa, 4 lipca 2018

ciasto czekoladowe z wiśniami


Wiśnie i czekolada to jedno z tych połączeń idealnych, którym naprawdę trudno się oprzeć. Na stronie MC znalazłam przepis na wspaniałe, wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami i czekoladową polewą. Jest bardzo aromatyczne, w smaku zbliżone do brownie, a wiśnie doskonale komponują się ze smakiem czekolady. Jeśli więc lubicie takie połączenia, to bardzo Wam to ciasto polecam.

ciasto czekoladowe z wiśniami babkawformie.blogspot.com

składniki:
1 1/2 szklanki mąki
9 łyżek gorzkiego kakao
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
2 jajka
1/2 szklanki maślanki
2 łyżki brandy
130 g masła
3/4 szklanki wody
1/2 kg wiśni

100 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 pełne łyżki kakao
2 łyżki mleka

wykonanie:
W rondelku podgrzewam wodę i posiekane masło, mieszam. Masło ma się roztopić. Odstawiam na chwilę do lekkiego ostygnięcia. W tym czasie mąkę i kakao mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej misce krótko miksuję całe jajka i maślankę oraz brandy. Następnie do suchych składników powoli dodaję, mieszając, wodę z masłem. Następnie wlewam jajka z maślanką i krótko mieszam do połączenia składników. Wydrylowane wiśnie układam na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (21x26) i zalewam ciastem. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiam do przestygnięcia na około 10-15 minut. Następnie ciasto odwracam (do góry dnem) i zdejmuję papier do pieczenia. Odstawiam do całkowitego ostygnięcia. 
Ciasto dekoruję polewą czekoladową - masło rozpuszczam w rondelku, dodaję mleko, cukier puder i kakao, zdejmuję z ognia i mieszam energicznie trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

ciasto czekoladowe z wiśniami babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger