Tradycyjny przepis na bardzo smaczny sernik na kruchym, kakaowym spodzie i z kakaową kruszonką. Prosty, sprawdzony i naprawdę pyszny. Jeden z lepszych serników, jakie jadłam.
2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
200 g masła
3 żółtka
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
200 g masła
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
2 budynie waniliowe
wykonanie:
Składniki na kruche ciasto łączę na stolnicy i zagniatam do powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Formuję kulę, dzielę na pół. jedną część ciasta wkładam do zamrażalnika, a drugą wylepiam dno blaszki o wymiarach 21x26 cm.
Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puch, cały czas miksując dodaję po jednym żółtku. Wciąż ucierając dodaję stopniowo twaróg, na koniec miksuję z proszkiem budyniowym. Dodaję pianę ubitą z białek i delikatnie mieszam łyżką. Masę serową wykładam na ciasto, na wierzch daję startą drugą część ciasta.
Sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 45 minut na środkowej półce (grzałka góra - dół). Wyłączam piekarnik i zostawiam w nim sernik jeszcze na pół godziny, następnie lekko uchylam drzwi piekarnika i studzę sernik jeszcze około 20 minut. Dopiero teraz wyjmuję ciasto z piekarnika, a gdy całkowicie ostygnie wstawiam do lodówki na 12 godzin.