Znakomite muffinki pachnące jabłkami i cynamonem. Doskonałe na jesienne spotkania. Polecam :-)
składniki:
1 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
200 g jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
2 jajka
2 duże jabłka
wykonanie:
Jogurt, jajka i olej wlewam do miski i
łączę łyżką. Suche składniki wsypuję do drugiej miski, mieszam
i wlewam do nich mokre. Wszystko razem mieszam krótko i delikatnie -
tylko do połączenia składników, dodaję jabłka pokrojone w drobną kostkę i jeszcze raz delikatnie mieszam (jeśli "przedobrzycie" z mieszaniem
babeczki mogą być twarde). Foremkę na muffinki wykładam papierowymi
papilotkami i nakładam ciasto do pełna, a nawet z lekką górką. Wstawiam do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 20 - 25 minut.