piątek, 14 października 2016

muffiny cynamonowe z jabłkami

Znakomite muffinki pachnące jabłkami i cynamonem. Doskonałe na jesienne spotkania. Polecam :-)
A jeśli zapragniecie jeszcze więcej jesiennych wypieków pachnących cynamonem koniecznie spróbujcie przygotować aromatyczne muffinki z dynią i miodem oraz kanelbullar - drożdżowe bułeczki cynamonowe prosto ze Szwecji.


muffiny cynamonowe z jabłkami babkawformie.blogspot.com



składniki:
1 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki oleju
2 jajka
2 duże jabłka

wykonanie:
Jogurt, jajka i olej wlewam do miski i łączę łyżką. Suche składniki wsypuję do drugiej miski, mieszam i wlewam do nich mokre. Wszystko razem mieszam krótko i delikatnie - tylko do połączenia składników, dodaję jabłka pokrojone w drobną kostkę i jeszcze raz delikatnie mieszam (jeśli "przedobrzycie" z mieszaniem babeczki mogą być twarde). Foremkę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami i nakładam ciasto do pełna, a nawet z lekką górką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 20 - 25 minut.
muffiny cynamonowe z jabłkami babkawformie.blogspot.com

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...