Na letnie, zwłaszcza wakacyjne, śniadania bardzo często jadamy pyszne placuszki. Przyznać muszę, że przy tak wielu rodzajach trudno zdecydować się na wybór tych najbardziej ulubionych. Ostatnio najczęściej na naszym stole pojawiają się jogurtowe z sezonowymi owocami. Dzisiaj - z borówkami. Polecam :-)
1 szklanka mąki
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 jajko
1/4 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka borówek
wykonanie:
Wszystkie
składniki mieszam łyżką. Rozgrzewam teflonową patelnię i nakładam
ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Placuszki smażę powoli, żeby
zdążyły wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy robią się w nich dziurki przekładam delikatnie na drugą
stronę. Podaję udekorowane borówkami.