Cóż powiedzieć? Jesteśmy wielkimi fanami śniadaniowych placuszków. Wbrew pozorom to prosty i szybki sposób na efektowne śniadanie, dlatego chętnie próbujemy nowych smaków i połączeń, najczęściej w weekendowe poranki. Dziś przepis na pyszne placuszki z truskawkami. Pospieszcie się, bo w tym roku to już ostatni dzwonek, by je przygotować.
składniki:
1 szklanka mąki
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 jajko
1/4 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka pokrojonych w kawałki truskawek
Wszystkie
składniki mieszam łyżką. Rozgrzewam patelnię do pankejków i nakładam
ciasto. Placuszki smażę powoli, żeby
zdążyły wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy robią się w nich dziurki przekładam delikatnie na drugą
stronę. Podaję udekorowane świeżymi truskawkami.