Wyśmienite ciasto bez pieczenia dla wszystkich wielbicieli kajmaku i bardzo słodkich deserów. Dla mnie banoffee pie to prawdziwe "niebo w gębie" i zawsze znajdę pretekst, żeby je przygotować. Jeśli, tak jak ja, lubicie karmelowe smaki, ten wspaniały deser z pewnością przypadnie Wam do gustu.
A może zechcecie wypróbować nieco mniej słodkie połączenie bananów i kajmaku? Jeśli tak, polecam Wam przepis na pyszne muffinki bananowe nadziewane krówkami.
A może zechcecie wypróbować nieco mniej słodkie połączenie bananów i kajmaku? Jeśli tak, polecam Wam przepis na pyszne muffinki bananowe nadziewane krówkami.
250 g herbatników
200 g masła
1 puszka masy kajmakowej (ok. 500 g)
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki 30%
3 duże banany
3 duże banany
wykonanie:
Ciastka rozkruszam i rozdrabniam w malakserze. Dodaję roztopione masło i mieszam. Powstałą masą wykładam dno i boki formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze ugniatam i wstawiam do lodówki na 30 minut (czasem robię ciasto w tortownicy, wtedy nie wyklejam brzegów, tylko dno formy). Masę kajmakową wykładam na zastygnięty spód, na wierzchu układam pokrojone w grube plasterki banany. Schłodzoną śmietanę ubijam razem z serkiem mascarpone do uzyskania gęstego kremu i wykładam na ciasto. Całość dekoruję posypując wierzch przesianym przez sitko kakao.