piątek, 11 listopada 2016

domowe wędliny - mielonka drobiowa z szynkowara

Jedna z lepszych domowych wędlin ze wszystkich, które do tej pory przygotowałam. Delikatna, a jednak ma swój charakter, soczysta, łatwo ją kroić nawet na dość cienkie plasterki. 
Jeżeli szukacie sprawdzonych i niezawodnych przepisów na wędliny z szynkowara, koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów - polecam Wam pyszną szynkę i schab oraz tradycyjną mielonkę wieprzową.

domowe wędliny szynka drobiowa z szynkowara babkawformie.blogspot.com

składniki:
700 g mięsa z piersi kurczaka
300 g zmielonej łopatki

3 płaskie łyżeczki soli peklującej
szczypta kminku
szczypta tymianku
szczypta rozmarynu
1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
1 zmiażdżony ząbek czosnku
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody

wykonanie:
Pierś kurczaka oczyściłam i pokroiłam w dość drobną kostkę, połączyłam ze zmieloną łopatką. Do mięsa dodałam wszystkie przyprawy, wsypałam żelatynę, dolałam wodę i wyrabiałam tak długo, aż mięso zaczęło się kleić (około 10 minut). Przełożyłam je do pojemnika i odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyłożyłam szynkowar woreczkiem, a do woreczka włożyłam mięso, dobrze ugniatając. Zawiązałam woreczek tak, by między nim, a mięsem nie było powietrza i zamknęłam szynkowar.
W wysokim garnku podgrzałam wodę do temperatury 80 stopni, wstawiłam szynkowar (woda sięgała 2 cm poniżej jego krawędzi) i utrzymując stałą temperaturę parzyłam mielonkę 2 godziny. Po tym czasie wyjęłam szynkowar z wody, ostudziłam i wstawiłam do lodówki na całą noc. Rano wyjęłam gotową mielonkę z szynkowara i nie pozostało nam nic innego, jak kolejny raz delektować się pyszną, domową wędliną :-)


domowe wędliny szynka drobiowa z szynkowara babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger