Jedna z lepszych domowych wędlin ze wszystkich, które do tej pory przygotowałam. Delikatna, a jednak ma swój charakter, soczysta, łatwo ją kroić nawet na dość cienkie plasterki.
Jeżeli szukacie sprawdzonych i niezawodnych przepisów na wędliny z szynkowara, koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów - polecam Wam pyszną szynkę i schab oraz tradycyjną mielonkę wieprzową.
Jeżeli szukacie sprawdzonych i niezawodnych przepisów na wędliny z szynkowara, koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów - polecam Wam pyszną szynkę i schab oraz tradycyjną mielonkę wieprzową.
700 g mięsa z piersi kurczaka
300 g zmielonej łopatki
3 płaskie łyżeczki soli peklującej
szczypta kminku
szczypta tymianku
szczypta rozmarynu
1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
1 zmiażdżony ząbek czosnku
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
wykonanie:
Pierś kurczaka oczyściłam i pokroiłam w dość drobną kostkę, połączyłam ze zmieloną łopatką. Do mięsa dodałam wszystkie
przyprawy, wsypałam żelatynę, dolałam wodę i wyrabiałam tak długo, aż
mięso zaczęło się kleić (około 10 minut). Przełożyłam je do pojemnika i odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyłożyłam szynkowar woreczkiem, a do woreczka włożyłam mięso, dobrze ugniatając. Zawiązałam woreczek
tak, by między nim, a mięsem nie było powietrza i zamknęłam szynkowar.
W wysokim garnku podgrzałam wodę do
temperatury 80 stopni, wstawiłam szynkowar (woda sięgała 2 cm poniżej
jego krawędzi) i utrzymując stałą temperaturę parzyłam mielonkę 2
godziny.
Po tym czasie wyjęłam szynkowar z wody, ostudziłam i wstawiłam do
lodówki na całą noc. Rano wyjęłam gotową mielonkę z szynkowara i nie
pozostało nam nic innego, jak kolejny raz delektować się pyszną, domową wędliną :-)