Przepis na mielonkę z szynkowara okazał się kolejnym trafionym. Ta domowa wędlina bardzo nam posmakowała i na dodatek, w przeciwieństwie do szynki i schabu, nie trzeba było na nią tak długo czekać - peklowanie mięsa zajęło tylko 24 godziny. Polecam, to naprawdę pyszna i zdrowa alternatywa dla wędlin kupowanych w sklepie.
1/2 kg zmielonej karkówki
1/2 kg zmielonej łopatki
3 płaskie łyżeczki soli peklującej
szczypta tymianku
szczypta rozmarynu
1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
wykonanie:
Do zmielonego mięsa dodałam wszystkie przyprawy, wsypałam żelatynę, dolałam wodę i wyrabiałam tak długo, aż mięso zaczęło się kleić (około 10 minut). Odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie do szynkowara włożyłam woreczek, a do woreczka mięso, dobrze ugniatając. Zawiązałam woreczek tak, by między nim, a mięsem nie było powietrza i zamknęłam szynkowar.
W wysokim garnku podgrzałam wodę do
temperatury 80 stopni, wstawiłam szynkowar (woda sięgała 2 cm poniżej
jego krawędzi) i utrzymując stałą temperaturę parzyłam mielonkę 2 godziny.
Po tym czasie wyjęłam szynkowar z wody, ostudziłam i wstawiłam do
lodówki na całą noc. Rano wyjęłam gotową mielonkę z szynkowara i nie pozostało nam nic innego, jak delektować się pyszną, domową wędliną.