czwartek, 4 sierpnia 2016

przetwory na zimę - ogórki kiszone na zupę

Dziś kolejny przepis na ogórki kiszone, tym razem w wersji "na zupę". Takie ogórki bardzo cenię zimą zwłaszcza, gdy czas goni i trzeba bardzo szybko przygotować coś na obiad - otwieram słoiczek i zupa ogórkowa niemal gotowa ;-)   

ogórki kiszone na zupę przetwory na zimę babkawformie.blogspot.com

składniki:
2 kg ogórków
1 duży pęczek zielonego koperku
główka czosnku
6 czubatych łyżeczek soli

wykonanie:
Ogórki bardzo dokładnie myję. Jeśli są mocno wyrośnięte przekrawam je wzdłuż i usuwam pestki. Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach razem ze skórką, solę i odstawiam. W tym czasie obieram i drobno kroję czosnek, siekam koperek. Dodaję do ogórków i dokładnie mieszam. Ogórki razem z sokiem nakładam do wyparzonych słoiczków pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca od brzegu, żeby ogórki nie "kipiały" podczas kiszenia. Odstawiam na kilka dni i dopiero wynoszę do chłodnej piwnicy. 
Słoiki wybieram niezbyt duże, wtedy ogórki zużywam na jedną porcję zupy. Z podanych proporcji wyszło 6 słoiczków o pojemności 390 ml i jeden 200 ml.

ogórki kiszone na zupę przetwory na zimę babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger