niedziela, 30 czerwca 2019

jogurt naturalny z frużeliną truskawkową

Jogurt naturalny z frużeliną truskawkową to propozycja na pyszne zdrowe śniadanie lub smaczny podwieczorek. 

***
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem błonnika i tłuszczu wyklucza tłusty nabiał, dlatego mój deser przygotowałam na chudym jogurcie. Zalecane jest spożywanie gotowanych i rozdrobnionych owoców, stąd w deserze znalazły się ugotowane truskawki w postaci pysznej frużeliny.

jogurt naturalny z frużeliną truskawkową babkawformie.blogspot.com


składniki:
250 g obranych truskawek 
1- 2 łyżki cukru 
1 łyżka soku z cytryny  
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka żelatyny 
200 g jogurtu naturalnego

wykonanie:
Żelatynę zalałam 2 łyżkami wody i odstawiłam do napęcznienia, następnie rozpuściłam w kąpieli wodnej. W garnku wymieszałam rozdrobnione owoce z cukrem, podgrzewałam na wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru. Dodałam cytrynę oraz mąkę rozpuszczoną w 1 łyżce wody, dokładnie wymieszałam i zdjęłam z ognia. Do gorących owoców wlałam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszałam. Po wystudzeniu frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
W słoiczkach układałam warstwami jogurt i frużelinę.
 
jogurt naturalny z frużeliną truskawkową babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger